Gyógyszer házhozszállítás Budapesten és Pest megyében saját szakszemélyzettel, 14999 forint felett ingyen!

Kérdése van? Hívjon minket! +3616107596

ALGOFLEX RAPID 400 mg lágy kapszula 10 db

ALGOFLEX RAPID 400 mg lágy kapszula 10 db
ALGOFLEX RAPID 400 mg lágy kapszula 10 db
OTC termék
30
1 990 Ft
1 390 Ft
Egységár: 139 Ft/db
Kezdete: 2022.05.09   A készlet erejéig!
Kedvezmény: 30
Megtakarítás 600 Ft
Nincs raktáron
Részletek
 1. A GYÓGYSZER NEVE

Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula

 1. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

200 mg ibuprofén lágy kapszulánként.

400 mg ibuprofén lágy kapszulánként.

Ismert hatású segédanyagok: szorbit (E420).

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 1. GYÓGYSZERFORMA

Lágy kapszula

Algoflex Rapid Mini 200 mg: átlátszó, rózsaszínű (kárminvörös) ovális kapszula (kb. 13 x 8 mm)

Algoflex Rapid 400 mg: átlátszó, rózsaszín-piros színű (kárminvörös) ovális kapszula (kb. 15 x 10 mm)

 1. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Az Algoflex Rapid és Algoflex Rapid Mini fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalom, izomfájdalmak, neuralgiás fájdalmak, nem súlyos arthritis, reumás fájdalmak, meghűléses betegségek és influenza során fellépő láz tüneti enyhítésére szolgál.

Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula felnőtteknek, illetve serdülőknek 12 éves életkortól (40 ttkg-tól) javasolt.

A kapszulánkénti hatóanyagtartalma miatt az Algoflex Rapid Mini 200 mg felnőtteknek és gyermekeknek 6 éves életkortól (20 ttkg-tól) javasolt.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Szájon át történő, rövid távú alkalmazásra.

Felnőttek és serdülők 12 éves életkortól (40 ttkg-tól)

A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

Ha erre a gyógyszerre felnőttek esetében 10 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

Ha erre a gyógyszerre (12 éves vagy annál idősebb) serdülőknél 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

Az ajánlott dózis 200 mg-tól 400 mg ibuprofénig terjed, napi háromszori adagolásban amennyiben szükséges.

Két dózis bevétele között legalább 4 órának kell eltelnie.

1200 mg-nál többet nem szabad bevenni egyetlen 24 órás periódusban sem.

Gyermekek 6 éves kortól (≤ 39 ttkg)

Gyermekeknek 6-tól 12 éves korig a 200 mg ibuprofén tartalmú gyógyszer javasolt.

Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula csak a legalább 20 kg testsúly feletti gyermekeknek adható. Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg/ttkg, 3‑4 adagra elosztva, 6‑8 órás adagolási időközökkel. A javasolt maximális napi adagot nem szabad túllépni. A teljes adagot jelentő 30 mg/ttkg ibuprofént egyetlen 24 órás időszakban sem szabad túllépni. Az Algoflex Rapid 200 mg lágy kapszula gyermekeknél való alkalmazására az alábbi adagolási útmutatót használjuk:

Testsúly

Egyszeri dózis a kapszulák számában kifejezve

Maximális napi dózis a kapszulák számában kifejezve

Gyermekek 20 kg‑29 kg

1 kapszula Algoflex Rapid Mini (200 mg ibuprofénnek felel meg)

3 (600 mg ibuprofénnek felel meg)

Gyermekek 30 kg‑39 kg

1 kapszula Algoflex Rapid Mini (200 mg ibuprofénnek felel meg)

4 (800 mg ibuprofénnek felel meg)

Ha erre a készítményre 6 évnél idősebb gyermekek esetében 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

6 éves kor alatti gyermekek (<20 ttkg)

Az Algoflex Rapid Mini 200 mg és az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula nem alkalmas 6 éves kor alatti gyermekek (< 20 ttkg) kezelésére, a kapszulák magas hatóanyagtartalma miatt.

Időskorúak

Időskorú betegek esetén az adagolás ugyanaz, mint felnőttek esetén, viszont fokozott elővigyázatosság szükséges (lásd 4.4 pont)

Máj- vagy vesekárosodás

Enyhe, illetve közepesen súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenvedő betegek esetén az adag módosítására nincs szükség, ugyanakkor fokozott elővigyázatosság szükséges (lásd a 4.4 pont).

Az alkalmazás módja

A kapszulákat egészben, megfelelő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

Étkezéssel vagy a nélkül is bevehető. Amennyiben a készítményt étkezés közben vagy röviddel étkezés után veszik be, az késleltetheti a kapszula hatásának kezdetét. Ugyanakkor az étkezés közbeni bevétel elősegíti a hatóanyag tolerabilitását, és csökkentheti a gastrointestinalis panaszok fellépésének lehetőségét.

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 4.4 pont).

4.3 Ellenjavallatok

 • A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység;

 • Olyan túlérzékenységi reakciók az anamnézisben (pl. bronchospasmus, asthma, rhinitis, angiooedema vagy urticaria), amelyek acetilszalicilsav (ASA) és egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek szedésével állnak összefüggésben;

 • Aktív vagy a kórelőzményben szereplő kiújuló pepticus fekély/vérzés (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés),

 • A kórelőzményben előforduló nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben kialakult gastrointestinalis vérzés vagy perforáció,

 • Véralvadási zavarok vagy vérképzési zavarok esetén;

 • Súlyos máj-, vese- vagy szívelégtelenségben (NYHA IV stádium) szenvedő betegek esetén (lásd még 4.4 pont).

 • A terhesség utolsó trimesztere, mivel a magzatnál fennáll a ductus arteriosus korai záródásával társult pulmonalis hypertonia kialakulásának kockázata. Késleltetheti a szülést vagy megnyújtja a vajúdást az anyában és az újszülöttben egyaránt kialakuló fokozott vérzési hajlam kíséretében (lásd 4.6 pont).

Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula a hatóanyagtartalma miatt nem alkalmas 6 éves kor alatti gyermekek (< 20 ttkg), kezelésére.

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula a hatóanyagtartalma miatt nem alkalmas 12 éves kor alatti gyermekek (< 40 ttkg), kezelésére.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd alább a gastrointestinalis és cardiovascularis kockázatokat).

Gyermekek

Dehidrált gyermekek és serdülők esetében fennáll a vesekárosodás veszélye.

Időskorúak:

Az időskorúak esetében megnő az NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban kialakuló mellékhatások gyakorisága, különösen a gastrointestinalis vérzés és perforatio, amely végzetes is lehet (lásd 4.8 pont).

Légzőrendszeri hatások:

A gyógyszer hörgőgörcsöt válthat ki asthma bronchiale-ban vagy allergiás betegségben jelenleg vagy korábban szenvedő betegeknél. Óvatosan alkalmazandó olyan betegeknél, akik szénanáthától, orrpoliptól, krónikus obstruktív légúti betegségtől szenvednek, mert náluk fennáll az allergiás reakciók előfordulásának megnövekedett kockázata.

Egyéb NSAID-ok:

Kerülendő a készítmény együttes alkalmazása egyéb NSAID-okkal, beleértve a szelektív ciklooxigenáz‑2 gátlókat is (lásd 4.5 pont).

Szisztémás lupus erythematosus (SLE) és kevert kötőszöveti betegség:

Szisztémás lupus erythematosus (SLE) és kevert kötőszöveti betegség - az aszeptikus meningitis megnövekedett kockázata miatt (lásd 4.8 pont)

Renális hatások:

Vesekárosodás, mivel a veseműködés tovább romolhat (lásd 4.3 és 4.8 pont).

A vesefunkciók monitorozása ajánlott veszélyeztetett betegek esetében, így szív- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél, olyanoknál, akiket diuretikumokkal kezelnek, valamint bármilyen eredetű kiszáradás esetén.

Általánosságban, a fájdalomcsillapítók rendszeres bevétele, különösen több hatóanyag kombinációja, a veseelégtelenség kockázatával járó tartós vesekárosodáshoz vezethet (analgetikum nephropathia). Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és dehidrációval együtt járó fizikai megterhelés, ezért az kerülendő.

Májműködésre gyakorolt hatások:

Májműködési zavar (lásd 4.3 és 4.8 pont).

Tartós alkalmazása esetén a vérkép, valamint a máj- és vesefunkció rendszeres ellenőrzése szükséges. Amennyiben az az ibuprofén alkalmazásával összefüggésben eltérés tapasztalható a májfunkciós értékekben, ajánlatos abbahagyni a kezelést. A kezelés megszűnésével az egészségi állapot rendszerint normalizálódik. A vércukorszint alkalmankénti ellenőrzése szintén ajánlatos.

Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások:

Azon betegek esetében, akiknek kórtörténetében hypertonia és/vagy szívelégtelenség szerepel, óvatosság (orvossal, gyógyszerésszel történő konzultáció) szükséges a kezelés megkezdése előtt, mivel NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékretenció, hypertonia és oedema előfordulásáról számoltak be.

Klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az ibuprofén alkalmazása – különösen akkor, ha nagy dózisban történik (2400 mg/nap) – az artériás thromboticus események kissé emelkedett kockázatával járhat (pl.: myocardialis infarctus vagy stroke). Általánosságban, epidemiológiai vizsgálatok nem utalnak arra, hogy az ibuprofén kis dózisban (pl. ? 1200 mg/nap) történő alkalmazása az artériás thromboticus események emelkedett kockázatával járna.

A nem kontrollált hypertoniában, pangásos szívelégtelenségben (NYHA II-III), kialakult ischaemiás szívbetegségben, perifériás artériás betegségben és/vagy cerebrovascularis betegségben szenvedő betegek csak gondos mérlegelés után kezelhetők ibuprofénnel, és a nagy dózisok (2400 mg/nap) kerülendők.

Gondos mérlegelés szükséges olyankor is, mielőtt hosszú távú kezelést indítanak magas cardiovascularis kockázatú betegek esetében (pl. hypertonia, hyperlipidaemia, diabetes mellitus, dohányzás), különösen olyankor, ha az ibuprofént nagy dózisban (2400 mg/nap) lenne szükséges alkalmazni.

Női fertilitás károsodása

Néhány bizonyíték szerint azok a gyógyszerek, melyek gátolják a ciklooxigenáz/prosztaglandin-szintézist, ovulációra gyakorolt hatás révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzíbilis. Azoknál a nőknél, akik nehezen esnek teherbe vagy meddőségi vizsgálaton vesznek részt, megfontolandó az ibuprofén kezelés megszüntetése.

Gastrointestinalis hatások:

Az NSAID-ok óvatosan adhatók azon betegeknek, akiknek az anamnézisében gastrointestinalis betegségek szerepelnek (pl. colitis ulcerosa, Crohn-betegség), mivel állapotuk súlyosbodhat (lásd 4.8 pont).

Gastrointestinalis vérzést, fekélyt vagy perforációt - akár halálos kimenetellel is - minden NSAID‑kezeléssel kapcsolatban jelentettek már, melyek a kezelés során figyelmeztető tünetekkel, illetve anélkül bármikor bekövetkezhetnek az anamnézisben előforduló korábbi súlyos gastrointestinalis esemény nélkül is.

A gastrointestinalis vérzés, fekélyképződés és perforáció kockázata növekszik az NSAID adagjának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében fekély szerepel, kiváltképp, ha vérzéses szövődménnyel vagy perforációval jelentkezett (lásd 4.3 pont), valamint idős betegek esetén. Ezen betegek esetén a kezelést a lehető legkisebb adaggal kell kezdeni. Megfontolandó gyomorvédő készítményekkel (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) alkalmazott kombinációs kezelés is ilyen esetben, illetve olyan betegeknél, akiknél kis adagú acetilszalicilsav-tartalmú vagy más gastrointestinalis kockázatot fokozó gyógyszerekkel történő együttes kezelés szükséges (lásd alább, és 4.5 pont).

Azon betegek, akiknek a kórelőzményében gastrointestinalis toxicitás szerepel, különösen, ha idős betegekről van szó, minden szokatlan hasi tünetet (főleg a gastrointestinalis vérzést) jelenteni kell, különösen a kezelés kezdeti szakaszában. Óvatosság szükséges olyan betegeknél, akik egyidejűleg fekélyesedést vagy vérzés kockázatát esetlegesen fokozó gyógyszereket szednek, például orális kortikoszteroidot, antikoagulánst pl. warfarin, szelektív szerotonin visszavétel gátlót vagy thrombocyta aggregációgátlót pl. acetilszalicilsav (lásd 4.5 pont).

Amennyiben gastrointestinalis vérzés vagy fekély lép fel az ibuprofént szedő betegnél, a kezelést abba kell hagyni.

Bőrreakciók:

Nagyon ritkán az NSAID-okkal kapcsolatosan súlyos bőrreakciókat jelentettek, pl. exfoliativ dermatitist, Stevens-Johnson szindrómát és toxicus epidermalis necrolysist, ezek közül néhány fatális kimenetelű volt (lásd 4.8 pont). A betegek a legnagyobb kockázatnak a kezelés kezdeti szakaszában vannak kitéve. A legtöbb esetben a reakció a kezelés első hónapjában jelentkezik. A bőrkiütések, nyálkahártya elváltozások vagy a túlérzékenységi reakció első jeleinél az ibuprofén kezelést azonnal meg kell szakítani.

Egyéb megjegyzések:

A fájdalomcsillapító gyógyszerek fejfájásra való hosszantartó alkalmazása súlyosbíthatja a fejfájást. Amennyiben ez az eset áll fenn vagy felmerül ennek a gyanúja, orvosi tanácsot kell kérni és a kezelést fel kell függeszteni. A gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájás (MOH: medication overuse headache) lehetőségét figyelembe kell venni azon betegek esetében, akiknek gyakran vagy naponta van fejfájásuk, fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen azért).

Alkohol egyidejű fogyasztása esetén a hatóanyaggal összefüggő nemkívánatos hatások NSAID-ok alkalmazása során fokozódhatnak, különösen azok, amelyek a gastrointestinalis rendszert, illetve a központi idegrendszert érintik.

Az ibuprofén elfedheti a fertőzések tüneteit (láz, fájdalom és duzzanat).

Segédanyagok

Az Algoflex Rapid és Algoflex Rapid Mini szorbitot tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában a készítmény nem szedhető.

Az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula 16 mg káliumot tartalmaz kapszulánként.

Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula 32 mg káliumot tartalmaz kapszulánként.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Az Algoflex Rapid egyidejű alkalmazása egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentővel, beleértve a szelektív ciklooxigenáz‑2 gátlókat is, fokozza a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Hasonlóan más nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz, az ibuprofén nem alkalmazható a következő gyógyszerekkel együtt:

 • Acetilszalicilsav: Az ibuprofén és az acetilszalicilsav egyidejű alkalmazása általában nem ajánlott a mellékhatások esetleges fokozódása miatt.

Kísérleti adatok arra utalnak, hogy az ibuprofén kompetitív módon gátolhatja a kis dózisban alkalmazott acetilszalicilsav thrombocyta-aggregációra kifejtett hatását, ha beadásuk egyidejűleg történik. Habár ezeknek az adatoknak a klinikai helyzetre való extrapolálásában bizonytalanságok vannak, nem zárható ki annak lehetősége, hogy az ibuprofén rendszeres, hosszú távú használata csökkentheti a kis dózisú acetilszalicilsav kardioprotektív hatását. Az ibuprofén esetenkénti alkalmazásáról nem feltételezik, hogy klinikailag jelentős hatást okozna ebben a vonatkozásban (lásd 5.1 pont).

 • Egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek beleértve a szelektív COX-2 inhibitorokat: két vagy több nem-szteroid gyulladáscsökkentő együttadása kerülendő, mivel növelhetik a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát (lásd 4.4 pont).

Az ibuprofén fokozott óvatossággal alkalmazható a következő gyógyszerekkel együtt:

 • Kortikoszteroidok: megnő a gastrointestinalis fekély képződésének és a vérzésnek a kockázata (lásd 4.4 pont)

 • Antihipertenzív szerek és diuretikumok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a diuretikumok és más vérnyomáscsökkentő hatóanyagok hatását.

Egyes csökkent vesefunkciójú betegeknél (pl. dehidrált vagy idős, csökkent vesefunkciójú betegek) valamely ACE-gátló, béta-receptor blokkoló vagy angiotenzin-II antagonisták és ciklo-oxigenáz-gátlók egyidejű alkalmazása a vesefunkció további romlását eredményezheti, beleértve az akut veseelégtelenséget, amely rendszerint reverzíbilis. Ezért a kombináció óvatosan alkalmazandó, különösen időseknél. A betegeket megfelelően kell hidrálni, és hangsúlyt kell helyezni a vesefunkció rendszeres ellenőrzésére az együttes kezelés megkezdését követően, majd rendszeresen utána. A diuretikumok növelhetik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők nephrotoxikus hatását.

 • Káliumspóroló diuretikumok: az ibuprofén és a káliumspóroló diuretikumok egyidejű alkalmazása hyperkalaemiához vezethet (a szérum káliumszint ellenőrzése ajánlott).

 • Antikoagulánsok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják az antikoagulánsok - mint pl. a warfarin - hatását (lásd 4.4 pont).

 • Thrombocyta aggregációt gátló szerek, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k): a gastrointestinalis vérzés kockázatát növelik (lásd 4.4 pont).

 • Szívglikozidok: a nem-szteroid gyulladáscsökkentők súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik glomeruláris filtrációs arányt, és növelhetik a plazmában a glikozidok szintjét.

 • Lítium: A szérum lítium szintje bizonyítottan megnőhet.

 • Metotrexát: A szérum metotrexát szintje bizonyítottan megnőhet, és különösen hematológiai toxikus hatása fokozódhat.

 • Baklofén: klinikai adatok utalnak arra, hogy az NSAID-ok növelhetik a baklofén szérumszintjét.

 • Ciklosporin: növekedhet a nephrotoxicitás kockázata.

 • Mifepriszton: a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a mifepriszton alkalmazása után 8-12 napig nem szabad alkalmazni, mivel csökkenthetik a mifepriszton hatásait.

 • Takrolimusz: a nephrotoxicitás kockázata fokozódik nem-szteroid gyulladáscsökkentők és takrolimusz együttes adásával.

 • Zidovudin: A hematológiai toxicitás kockázata fokozódik nem-szteroid gyulladáscsökkentők és zidovudin együttes adásával. Zidovudin és ibuprofén együttadása bizonyítottan fokozza a haemarthrosis és a haematomák előfordulását HIV pozitív haemophiliás betegeken.

 • Kinolon antibiotikumok: állatkísérletekből származó adatok arra engednek következtetni, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a kinolon antibiotikumokkal összefüggésbe hozható görcsök kockázatát. Az egyidejűleg NSAID és kinolon kezelésben részesülő betegek kockázata magasabb a görcsök tekintetében.

 • Szulfonilurea-származékok: klinikai vizsgálatokban mutatták ki a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és az antidiabetikumok (szulfonilureák) közötti kölcsönhatásokat. Bár ibuprofén és szulfanilureák közötti kölcsönhatásokat ezidáig nem írtak le, a vércukorszint értékek ellenőrzése ajánlott az egyidejű alkalmazás kapcsán tett elővigyázatossági intézkedésként.

 • Szulfinpirazon, probenecid: a probenecid és szulfinpirazon tartalmú készítmények késleltethetik az ibuprofén kiválasztódását.

 • Aminoglikozidok: mivel az ibuprofén csökkenti az aminoglikozidok clearance-ét, együttes alkalmazásuk növelheti a nephrotoxicitás és ototoxicitás kockázatát.

 • Pemetrexed: együttes alkalmazás során a pemetrexed toxikus hatása fokozódhat.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

A prosztaglandin szintézis gátlása károsan befolyásolja a terhességet és/ vagy az embrionális illetve a magzati fejlődést.

Az epidemiológiai vizsgálatok adatai szerint a terhesség korai szakaszában alkalmazott prosztaglandin szintézis gátló növeli a vetélés, a cardialis fejlődési rendellenesség, illetve a gastroschisis kockázatát. A cardiovascularis rendellenességek abszolút kockázata kevesebb, mint 1%‑ról kb. 1,5%‑ra nőtt. A kockázat vélhetően a dózissal és a terápia időtartamával arányosan nő.

Állatkísérletekben a prosztaglandin szintézis gátlók alkalmazása a pre- illetve posztimplantációs vetélések, valamint az embrionális/foetalis letalitás növekvő számát eredményezte. Beszámoltak továbbá különféle fejlődési zavarokról (beleértve a szív-érrendszeri malformációkat), melyek kapcsolatba hozhatók az állatokon alkalmazott prosztaglandin szintézis gátlók organogenetikus periódusra gyakorolt hatásával.

A terhesség első és második trimeszterében az ibuprofén nem adható, csak nagyon indokolt esetben. Gyermekvállalásra készülő vagy az első és második trimeszterben levő nő esetében a legkisebb dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.

A terhesség harmadik trimeszterében valamennyi prosztaglandin szintézist gátló szer a következő veszélyeknek teheti ki

 • a magzatot:

- cardiopulmonális toxicitás (a ductus arteriosus korai záródása és pulmonalis hypertonia)

- veseműködési zavar, ami oligohydramnionnal járó veseelégtelenségig progrediálhat;

 • a terhesség végén az anyát és az újszülöttet:

- a vérzési idő esetleges megnyúlása antiaggregációs hatás révén, amely alacsony adagok mellett is kialakulhat

- az uterus összehúzódásainak gátlása, ami késleltetett, illetve elhúzódó szülést eredményez.

Következésképpen az ibuprofén a terhesség harmadik trimesztere alatt ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

Szoptatás

Korlátozott vizsgálatok alapján az ibuprofén nagyon alacsony koncentrációban választódik ki az anyatejbe, és valószínűtlen, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolna a szoptatott csecsemőre.

Termékenység:

Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a ciklooxigenáz/ prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek ovulációra gyakorolt hatásuk révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzíbilis (lásd 4.4 pont).

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az előírt dózisban és előírt ideig tartó alkalmazása során nem várható, hogy a gépjárművezetői képességet és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Az alábbi táblázat az ibuprofén mellékhatásait tünteti fel MedDRA szervrendszerenkénti csoportosításban gyakorisággal együtt: nagyon gyakori (?1/10), gyakori (?1/100 – <1/10), nem gyakori (?1/1000 – <1/100), ritka (?1/10 000 – <1/1000), nagyon ritka (<1/10 000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Az alábbiakban felsorolt mellékhatásokat olyan esetekben tapasztalták, amikor az ibuprofént nem vényköteles dózisban, rövid távú kezelés során alkalmazták. Krónikus állapotok hosszabb ideig tartó kezelése esetén további nemkívánatos hatások jelentkezhetnek.

A leggyakrabban tapasztalt nemkívánatos hatások gastrointestinalis jellegűek. A nemkívánatos hatások általában dózisfüggőek, kiváltképp a gastrointestinalis vérzés előfordulása, mely függ a dózis nagyságától és az alkalmazás időtartamától.

MedDRA szerinti szervrendszer

Gyakoriság

Nemkívánatos hatás

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka

A vérképzés zavarai (anaemia, leukopenia, thrombocytopenia, pancytopenia, agranulocytosis), melynek első jelei: láz, torokfájás, a száj superficialis fekélye, influenza-szerű tünetek, súlyos kimerültség, megmagyarázhatatlan vérzések, bőrvérzések.

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Túlérzékenységi reakciók1:

Nem gyakori

Bőrkiütéssel és viszketéssel

Nagyon ritka

Súlyos általános túlérzékenységi reakciók. Tünetei lehetnek az arcoedema, a nyelv és gégeduzzanat, nehézlégzés, szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés (anaphylaxis, angioedema vagy súlyos sokk).

Nem ismert

Légzőrendszeri reakciók: asthma, asthma súlyosbodása, bronchospasmus vagy dyspnoe

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nem gyakori

Fejfájás

Nagyon ritka

Asepticus meningitis

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Nem ismert

Halláskárosodás

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Nem ismert

Szívelégtelenség és oedema

Érbetegségek és tünetek

Nem ismert

Hypertonia

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nem gyakori

Hasi fájdalom, dyspepsia, hányinger.

Ritka

diarrhoea, flatulentia, constipatio, vomitus.

Nagyon ritka

gyomorfekély, perforatio vagy gastrointestinalis vérzés, melaena, haematemesis, mely néha halálos kimenetelű lehet, különösen az idősek körében (lásd 4.4 pont); stomatitis ulcerosa, gastritis,

Nem ismert

Colitis ulcerosa és Crohn-betegség súlyosbodása (lásd 4.4 pont)

Máj- és epebetegségek illetve tünetek

Nagyon ritka

Májműködés zavarai.

A bőr és bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Nem gyakori

Különböző bőrkiütések.

Nagyon ritka

Súlyos bőrreakciók, hólyagos bőrreakciók, mint pl. erythema multiforme, toxicus epidermalis necrolysis és Stevens-Johnson szindróma alakulhatnak ki.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Nagyon ritka

akut veseelégtelenség, papillaris necrosis, különösen tartós alkalmazás során, emelkedett szérum urea koncentráció, és oedema.

Nem ismert

Veseelégtelenség

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei

Nagyon ritka

Hemoglobinszint csökkenése

Klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az ibuprofén alkalmazása – különösen akkor, ha nagy dózisban történik (2400 mg/nap) – az artériás thromboticus események kissé emelkedett kockázatával járhat (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) (lásd 4.4. pont).

1 Az ibuprofén alkalmazásakor az alábbiakban felsorolt túlérzékenységi reakciókat jelentették:

a) aspecifikus allergiás reakciók és anaphylaxis

b) légzőrendszeri tünetek, pl. asthma, asthma súlyosbodása, bronchospasmus, dyspnoe

c) különféle bőrtünetek, beleértve a bőrkiütések különböző típusait: pl. pruritus, urticaria, purpura, angioedema, és ritkábban exfoliatív és hólyagos dermatitis (beleértve a toxicus epidermalis necrolysist, Stevens-Johnson szindrómát és az erythema multiforme-t is).

2 Gyógyszer által indukált asepticus meningitis kialakulásának a pathomechanizmusa nem teljesen ismert. Azonban a rendelkezésre álló, a NSAID-okkal kapcsolatos asepticus meningitis-re vonatkozó adatok alapján, túlérzékenységi reakcióra lehet következtetni (a gyógyszer szedésével összefüggő átmeneti jelleg, ahol a tünetek a gyógyszerszedés megszakítását követően megszűnnek). Nagyon ritkán, egyes autoimmun betegségben (SLE, kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegeknél figyelték meg ibuprofén szedésekor az asepticus meningitis tüneteit (tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy öntudatzavar).

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9 Túladagolás

Gyermekeknél a 400 mg/kg‑nál nagyobb mennyiségű ibuprofén bevitele tüneteket okozhat. Felnőtteknél a dózis-hatás közötti összefüggés kevésbé egyértelmű.

A felezési idő túladagolásnál 1,5-3 óra.

Tünetek

A legtöbb betegnél, aki klinikailag jelentős mennyiségű nem-szteroid gyulladásgátlót vett be, nem jelentkeznek komolyabb tünetek, mint hányinger, hányás, epigastrialis fájdalom vagy ritkábban hasmenés. Tinnitus, fejfájás és gastrointestinális vérzés szintén előfordulhat. Súlyosabb mérgezés esetén a központi idegrendszerben jelentkeznek toxikus tünetek, mint szédülés, álmosság, esetenként izgatottság és dezorientáció vagy kóma. Esetenként konvulziók is kialakulhatnak. Súlyos mérgezés esetén hyperkalaemia és metabolikus acidózis alakulhat ki, és a keringő, véralvadásban szerepet játszó faktorokkal történő interakció következtében a protrombin idő/INR megnyúlhat. Akut veseelégtelenség, májkárosodás, alacsony vérnyomás, légzéscsökkenés, cianózis előfordulhat. Asztmás betegeknél lehetséges az asztma exacerbációja.

Kezelés

Szimptomatikus és szupportív kezelés szükséges, a szabad légutak biztosításával és a szívműködés illetve a vitál-funkciók monitorozásával a beteg állapotának stabilizálódásáig. Ha a beteg potenciálisan mérgező mennyiséget vett be, megfontolandó aktív szén szájon át történő bevitele 1 órán belül.

Gyakori vagy elhúzódó konvulziók esetén intravénás diazepám vagy lorazepám adható. Asztma kialakulásának esetén hörgőtágítókat kell adni.

 1. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: propionsav-származékok.

ATC kód: M01AE01

Az ibuprofén nem-szteroid gyullad

Adatok
Gyártó
Sanofi-Aventis
EP termék
Igen
OTC termék
Igen
Cikkszám
10037625
Betegtájékoztató
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei: gyermekeknél és serdülőknél 3 napon belül, felnőtteknél a fájdalom 4 napon belül, illetve a migrénes fejfájás vagy láz 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
A betegtájékoztató tartalma:
  1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  2. Tudnivalók az Algoflex Rapid szedése előtt
  3. Hogyan kell szedni az Algoflex Rapid-ot?
  4. Lehetséges mellékhatások
  5. Hogyan kell az Algoflex Rapid-ot tárolni?
  6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható? A gyógyszer neve: Algoflex Rapid Mini 200 mg, illetve Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula (a továbbiakban: Algoflex Rapid). Az Algoflex Rapid hatóanyaga az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az Algoflex Rapid a lágy kapszula formának köszönhetően könnyen szétesik a szervezetben, és a kapszulából felszabaduló hatóanyag gyorsabban kerül a véráramba, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére. Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható. Ezen felül, orvosi javaslatra, az Algolfex Rapid alkalmazható idegfájdalmak (neuralgia), ízületi fájdalom és duzzanat (reumatikus fájdalom), valamint mérsékelten erős ízületi gyulladás (nem súlyos artritisz) esetén a fájdalom enyhítésére. Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula felnőtteknek és serdülőknek 12 éves kortól (40 kg testsúlytól) javasolt. Az Algoflex Rapid Mini kapszula 200 mg ibuprofén hatóanyagtartalma miatt felnőtteknek és gyermekeknek 6 éves kortól (20 kg testsúlytól) javasolt. 2. Tudnivalók az Algoflex Rapid szedése előtt Ne szedje az Algoflex Rapid-ot
 • ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
 • ha allergiás a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, ami a gyógyszerek bevétele után bármikor légzési nehézségek, asztma, orrfolyás, duzzanatok, vagy csalánkiütés formájában jelentkezett
 • ha Önnek jelenleg fennálló, illetve kiújuló gyomor- vagy nyombélvérzése vagy fekélye van, vagy ha valaha is ismétlődően (legalább kétszer) volt
 • ha korábban nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás történt
 • ha vérképzési vagy véralvadási zavarokban szenved
 • ha súlyos szív-, máj- vagy veseelégtelensége van.
 • a terhesség utolsó három hónapja alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések Forduljon kezelőorvosához mielőtt szedni kezdené az Algoflex Rapid-ot:
 • ha vese- vagy májbetegsége van
 • ha asztma bronhiáléban szenved (tüdőasztma)
 • ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata
 • ha egyidejűleg olyan gyógyszert szed, ami fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés kockázatát (lásd alább)
 • ha szisztémás lupusz eritematózusza (immunrendszeri betegség) vagy más kevert kötőszöveti betegsége van (az aszeptikus vagy kórokozó nélküli agyhártyagyulladás veszélye miatt).
 • ha fekélyképződéssel járó gyulladásos bélbetegsége van, pl. Crohn-betegség, kolitisz ulceróza,
 • ha szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a „mini sztrókot” vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA].
 • ha magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.
Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát. Nagyobb adagok és hosszabb távú kezelés esetén sokkal valószínűbb bármilyen kockázat kialakulása. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetes figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bélrendszeri betegség a kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás előfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha a betegnek volt már gyomor-bélrendszeri fekélye, illetve időskorúaknál. Néhány együttesen alkalmazott gyógyszer fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés veszélyét [egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, véralvadás-gátlók – például a warfarin, szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI), vagy vérlemezke összetapadást gátlók – például az acetilszalicilsav]. A gyomor-bélrendszeri károsodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek számára gyomorvédő készítmény (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) együttadása megfontolandó. Bármely típusú fájdalomcsillapító hosszan tartó szedése fejfájás esetén súlyosbíthatja azt. Amennyiben gyakran vagy naponta van fejfájása, fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen azért), orvosi tanácsot kell kérni mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót venne be. A kezelést fel kell függeszteni, ha a kezelőorvos gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájást állapít meg. Az ibuprofén elfedheti a fertőzések tüneteit (láz, fájdalom és duzzanat). Gyermekek és serdülők Gyermekeknél és serdülőknél a szervezet kiszáradt állapotában fennáll a vesekárosodás veszélye. Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Rapid Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Az Algoflex Rapid és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
 • a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopodin)
 • a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán)
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét abban az esetben is, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
 • bármilyen más NSAID (gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók), és glükokortikoidok (kortizont vagy a kortizonhoz hasonló anyagokat tartalmazó gyógyszerek), mivel ezek a gyógyszerek növelhetik a gyomor-bélrendszeri fekélyek és a vérzés kockázatát,
 • szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k, depresszió kezelésére használt gyógyszerek), mivel növelhetik a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát
 • véralvadásgátló gyógyszerek, mivel növelhetik a vérzés kockázatát
 • vízhajtó szerek, mivel az ibuprofén csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és megnőhet a vesekárosodás kockázata,
 • kálium-megtakarító vízhajtó szerek, mivel a vér káliumszintje megemelkedhet
 • kinolon antibiotikumok, mivel az epileptikus görcsrohamok kockázata növekedhet,
 • aminoglikozidok (antibiotikumok) mivel az ibuprofén csökkenti az aminoglikozidok kiválasztását, együttes alkalmazásuk növelheti a vese- és halláskárosodás kockázatát
 • szulfonilurea tartalmú készítmények (vércukorszint-csökkentő gyógyszerek), mivel gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel az ibuprofénnel
 • lítium (gyógyszer a mániás depresszió és a depresszió kezelésére), digoxin (szívelégtelenség kezelésére), és metotrexát (daganatos megbetegedés illetve reuma elleni gyógyszer), mivel az ibuprofén fokozhatja az ilyen gyógyszerek hatását,
 • szulfinpirazon és probenecid (gyógyszerek a köszvény kezelésére), mivel késleltethetik az ibuprofén kiürülését,
 • klinikai adatok szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők megnövelhetik a vérben a baklofén szintjét
 • mifepriszton (terhesség megszakítására használt szer), mivel az ibuprofén csökkentheti a mifepriszton hatását
 • ciklosporin és takrolimusz (immunszupresszív gyógyszerek), mivel vesekárosodást okozhatnak,
 • pemetrexed (rákellenes gyógyszer), mivel az ibuprofén megemeli ennek a hatóanyagnak a káros hatását
 • zidovudin (HIV/AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel a HIV pozitív hemofíliás betegeken növekedhet az ízületi vérömleny, illetve a duzzanathoz vezető vérömleny kialakulásának kockázata.
Az Algoflex Rapid-kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Rapid és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Az Algoflex Rapid egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal A kapszulákat megfelelő mennyiségű folyadékkal, egészben kell lenyelni. Amennyiben a kezelés során emésztőrendszeri problémák lépnek fel, javasolt a kapszula étkezés közbeni bevétele. Alkoholtartalmú italok fogyasztása és a dohányzás a kezelés időtartama alatt nem javasolt. Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség és szoptatás Ne szedje a kapszulát a terhesség utolsó három hónapjában vagy szoptatás alatt. Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön a terhesség első 6 hónapjában van. Termékenység Az Algoflex Rapid olyan gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-ok), amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet. A gyógyszerszedés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Az Algoflex Rapid nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az Algoflex Rapid szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. 3. Hogyan kell szedni az Algoflex Rapid-ot? Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje, vagy a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kizárólag rövid távú alkalmazásra. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. Felnőttek, valamint 12 éves és annál idősebb serdülőkorúak (40 kg-os testsúlytól): 1 vagy 2 lágy kapszula Algoflex Rapid Mini 200 mg vagy 1 kapszula Algoflex Rapid 400 mg vízzel bevéve, szükség esetén naponta háromszor. Az adagok között legalább 4 órának kell eltelnie. Idegfájdalom (neuralgia), izületi fájdalom és duzzanat (reumatikus fájdalom), valamint mérsékelten erős ízületi gyulladás (nem súlyos artritisz) enyhítésére orvosi javaslatra alkalmazható az orvos által előírt adagolásban. 6 kapszulánál több Algoflex Rapid Mini 200 mg, illetve 3 kapszulánál több Algoflex Rapid 400 mg nem vehető be 24 óra alatt. 6 év feletti gyermekek (20 kg testsúlytól 39 kg testsúlyig): 6 év feletti gyermekek számára az Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula ajánlott. Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg testsúlykilogrammonként, 3‑4 adagra elosztva. 6 év feletti gyermekek (20 kg – 39 kg): 1 kapszula Algoflex Rapid Mini 200 mg;
 • Gyermekek 20 kg‑29 kg  testsúlyig: szükség esetén naponta háromszor. 3 kapszulánál több (600 mg ibuprofén) nem vehető be egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 8 órának kell eltelnie.
 • Gyermekek 30 kg – 39 kg testsúlyig: szükség esetén naponta négyszer. 4 kapszulánál több (800 mg ibuprofén) nem vehető be egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 6-8 órának kell eltelnie.
Ha erre a készítményre 6 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők esetében 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni. 6 éves kor alatti gyermekek (20 kg testsúly alatt) Az Algoflex Rapid Mini 200 mg és az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszulát 20 kg testsúly alatti gyermekeknél (6 éves kor alatt) tilos alkalmazni a kapszulákban található magas hatóanyagtartalom miatt. Időskorúak Az adagolás megegyezik a felnőtteknek ajánlott adagolással, de fokozott óvatosság szükséges. Károsodott máj- vagy veseműködés esetén Vese- és májkárosodás esetén minden esetben kérje kezelőorvosa tanácsát az Algoflex Rapid alkalmazása előtt. A gyógyszer szedéséhez kezelőorvosa ad tanácsot. Ha Ön a gyógyszert migrénes fejfájásra vagy lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 4 napnál tovább szedi, vagy ha tünetei rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához. Orvosi javaslat nélkül 10 napnál tovább nem szedhető. Ha az előírtnál több Algoflex Rapid-ot vett be Azonnal kérjen orvosi segítséget túladagolás esetén, vagy ha a kapszulát véletlenül gyermek vette be. Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Rapid-ot Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 4. Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal szakítsa meg a készítmény szedését, és haladéktalanul keressen orvosi segítséget, bármely túlérzékenységi reakció első jelei esetén, mint pl. bőrkiütés, nyálkahártya sebesedés, csalánkiütés, lila, pontszerű bevérzések, hirtelen kialakuló szem körüli duzzanat, nehézlégzéssel vagy nyelési nehezítettséggel társuló szorító mellkasi fájdalom, továbbá hasi fájdalom vagy gyomor-bélrendszeri vérzés (vérhányás illetve szurokszéklet).
Az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat az alábbi csoportokban tüntettük fel azok gyakorisága szerint:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
fejfájás, hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavar, különböző bőrkiütések, túlérzékenységi reakciók (mint pl. csalánkiütés, viszketés),
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
hányás, hasmenés, székrekedés, felfúvódás,.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
vérképzési rendellenességek (első jelei: láz, torokfájás, szájfekélyesedés, influenzaszerű tünetek, kimerülés, orr- és bőrvérzések), nem fertőző agyhártyagyulladás (különösen kevert kötőszöveti betegségben vagy szisztémás lupusz eritematózuszban szenvedő betegek esetében), a tápcsatorna-nyálkahártya gyulladása, fekélyesedése vagy átfúródása (fekete széklet, vérhányás), szájüregi gyulladás, a vesefunkciós zavarok (akut veseelégtelenség), vér a vizeletben és láz a vesekárosodás jelei lehetnek (papilláris nekrózis), májfunkciós zavarok, súlyos bőrreakciók, mint pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel, súlyos túlérzékenységi reakciók (arc, nyelv- és gégevizenyő, nehézlégzés, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, súlyos sokk).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
halláskárosodás, szívelégtelenség, ödéma, magas vérnyomás, meglévő bélbetegségek rosszabbodása (vastagbélgyulladás, ún. Crohn-betegség), veseelégtelenség, légzési nehézségek (elsősorban asztma bronchiáléban szenvedő betegeknél), asztma súlyosbodása
Ibuprofént tartalmazó készítmények (és néhány egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő), így az Algoflex Rapid alkalmazása során is kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy szélütés (sztrók) kialakulásának kockázata. Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban. 5. Hogyan kell az Algoflex Rapid-ot tárolni? A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25C‑on, a nedvességtől való védelem érdekében, az eredeti csomagolásban tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz az Algoflex Rapid? A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. Kapszulánként 200 mg vagy 400 mg ibuprofént tartalmaz. Egyéb összetevők: makrogol 600, kálium-hidroxid 85% (E525), zselatin, tisztított víz, részlegesen dehidratált szorbit-szirup (E420), kárminvörös 43% (E120) Milyen az Algoflex Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Algoflex Rapid Mini 200 mg: átlátszó, rózsaszínű ovális kapszula (kb. 13 x 8 mm) Algoflex Rapid 400 mg: átlátszó, rózsaszín/piros színű ovális kapszula (kb. 15 x 10 mm) Algoflex Rapid Mini 200 mg: 12 db, 24 db lágy kapszula Algoflex Rapid 400 mg: 10 db, 12 db, 20 db lágy kapszula Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. A forgalomba hozatali engedély jogosultja sanofi-aventis Zrt. 1045 Budapest, Tó u. 1-5 Magyarország Gyártó: Saneca Pharmaceutical a.s. Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec Szlovákia vagy Sanofi S.p.A. Strada Stratale 17 KM 22 67019 Scoppito (AQ) Olaszország Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula OGYI-T-21112/03 12x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban OGYI-T-21112/04 24x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula OGYI-T-21112/05 10x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban OGYI-T-21112/06 12x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban OGYI-T-21112/07 20x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Egyesült Királyság IBUSOFT 200mg IBUSOFT 400mg
Bulgária ИБАЛГИН РАПИД ДЖУНИЪР 200 mg ИБАЛГИН РАПИД 400 mg
Csehország IBALGIN RAPIDCAPS 200mg IBALGIN RAPIDCAPS 400mg
Magyarország ALGOFLEX RAPID MINI 200 mg ALGOFLEX RAPID 400 mg
Olaszország INNOVALGIN 200mg INNOVALGIN 400mg
Lengyelország IBALGIN RAPID IBALGIN RAPID FORTE
Románia IBALGIN EXPRESS 200 mg IBALGIN EXPRESS 400 mg
Szlovákia IBALGIN RAPIDCAPS 200mg IBALGIN RAPIDCAPS 400mg
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. november
Dobozinformáció
4
A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK DOBOZ 1. GYÓGYSZER NEVE Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyag: 400 mg ibuprofén lágy kapszulánként. 3. SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA Szorbitot (E420) tartalmaz. A segédanyagok teljes listáját lásd a mellékelt betegtájékoztatóban. 4. GYÓGYSZERFORMA ÉS TARTALOM lágy kapszula 10 db 12 db 20 db 5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) Szájon át történő alkalmazásra. Használat előtt olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót. 6. KÜLÖN FIGYELMEZTETÉS, MELY SZERINT A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYT GYERMEKEKTŐL ELZÁRVA KELL TARTANI A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó. 7. TOVÁBBI FIGYELMEZTETÉS(EK), AMENNYIBEN SZÜKSÉGES 8. LEJÁRATI IDŐ Felhasználható: 9. KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK Legfeljebb 25°C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. 10. KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A FEL NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREK VAGY AZ ILYEN TERMÉKEKBŐL KELETKEZETT HULLADÉKANYAGOK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE, HA ILYENEKRE SZÜKSÉG VAN A fel nem használt gyógyszerét vigye vissza a gyógyszertárba! 11. FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE ÉS CÍME sanofi-aventis Zrt. 1045 Budapest, Tó utca 1-5. Magyarország 12. FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) OGYI-T-21112/05 10x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban OGYI-T-21112/06 12x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban OGYI-T-21112/07 20x PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban 13. GYÁRTÁSI TÉTEL SZÁMA Gy.sz.: 14. A GYÓGYSZER ÁLTALÁNOS BESOROLÁSA RENDELHETŐSÉG SZEMPONTJÁBÓL Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). 15. ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK
 • Fejfájás
 • Migrén
 • Fogfájás
 • Hátfájás
 • Menstruációs fájdalom
Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula a fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalom izomfájdalom, meghűléses betegségek és influenza során fellépő láz tüneti enyhítésére szolgál. Az Algoflex Rapid a lágy kapszula formának köszönhetően könnyen szétesik a szervezetben, és a kapszulából felszabaduló hatóanyag gyorsabban kerül a véráramba, így gyorsabban jut el a fájdalom helyére. Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula felnőtteknek, illetve serdülőknek 12 éves életkortól (40 ttkg-tól) javasolt. Az Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula az egy kapszulában lévő hatóanyag mennyisége miatt nem alkalmas 12 év alatti (< 40 kg) gyermekek számára. 16. BRAILLE ÍRÁSSAL FELTÜNTETETT INFORMÁCIÓK Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula A BUBORÉKCSOMAGOLÁSON MINIMÁLISAN FELTÜNTETENDŐ ADATOK BUBORÉKCSOMAGOLÁS 1. GYÓGYSZER NEVE Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén 2. FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE sanofi-aventis Zrt. (cégjelzés) 3. LEJÁRATI IDŐ (Felhasználható) 4. GYÁRTÁSI TÉTEL SZÁMA (Gy.sz.) 5. EGYÉB INFORMÁCIÓK