Ingyenes házhozszállítás országosan 14999 forinttól, személyes átvétel 4999 forinttól és gyógyszer kiszállítás 19999 forinttól érhető el!

Kérdése van? Hívjon minket! +3616107596

CALCIUM PHARMAVIT 500 mg pezsgőtabletta 20 db

CALCIUM PHARMAVIT 500 mg pezsgőtabletta 20 db
CALCIUM PHARMAVIT 500 mg pezsgőtabletta 20 db
OTC termék
900 Ft
Egységár: 45 Ft/db
Nem vásárolható!
Részletek

5

1. A GYÓGYSZER NEVE

Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1250 mg kalcium-karbonátot tartalmaz pezsgőtablettánként (ami megfelel 500 mg vagy 12,5 mmol kalciumnak).

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Pezsgőtabletta.

Kerek, lapos, halványsárga színű, citrom illatú, márványozott, metszett élű pezsgőtabletták.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

 • A kalciumhiány megelőzése és kezelése.

 • Csontritkulás megelőzésének és kezelésének célzott gyógyszerelését kiegészítő kalciumpótlás céljára.

 • Rachitis és osteomalacia, a D3–vitamin-kezelés kiegészítésére.

  1. Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Gyermekek és serdülők:

500 – 1000 mg kalcium naponta (1 vagy 2 pezsgőtabletta)

Felnőttek:

500 – 1500 mg kalcium naponta (1-3 pezsgőtabletta)

Az alkalmazás módja

A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) fel kell oldani, majd azonnal meg kell inni. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta étkezés közben és étkezéstől függetlenül is bevehető.

4.3 Ellenjavallatok

 • A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

 • Hypercalcaemiát és/vagy hypercalciuriát eredményező betegségek és/vagy állapotok.

 • Nephrocalcinosis, vesekövesség.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A vizelettel kiválasztott kalcium mennyiségének rendszeres ellenőrzése szükséges olyan betegek esetén, akiknek enyhe hypercalciuriájuk van (300 mg/24 óra vagy 7,5 mmol/24 óra feletti érték), vagy kórtörténetükben vesekövesség szerepel. Szükség esetén a kalcium adagját csökkenteni kell, vagy a kezelést meg kell szakítani. Vesekőképződésre hajlamos betegeknél fokozott folyadékbevitel javasolt. Beszűkült vesefunkciójú betegek esetén a kalcium sókat a szérumkalcium és -foszfát szintek rendszeres meghatározásával, orvosi ellenőrzés mellett kell alkalmazni.

Nagy adagban - főként egyidejű D-vitamin kezelés esetén - alkalmazva fennáll a veszélye annak, hogy következményes vesefunkció romlással járó hypercalcaemia alakul ki. Ilyen betegek esetén a szérumkalcium-szint és a veseműködés változását rendszeresen ellenőrizni kell.

Egyes közlemények szerint a citrátsók növelhetik az alumínium felszívódását. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát (mely citromsavat tartalmaz) körültekintően kell alkalmazni súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek esetén. Különösen fontos ezt figyelembe venni azoknál, akik alumínium tartalmú készítményeket is kapnak.

A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta 0,51 mmol nátriumot tartalmaz (ami megfelel 11,8 mg-nak).

Gyermekek és serdülők

A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta gyermekektől elzárva tartandó!

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A thiazid diuretikumok csökkentik a kalcium vizeletben történő kiválasztását. Amennyiben a készítményt thiazid diuretikummal együtt alkalmazzák, a hypercalcaemia kialakulásának fokozott kockázata miatt a szérumkalcium-szintet rendszeresen ellenőrizni kell.

A szisztémásan adott kortikoszteroidok csökkentik a kalcium felszívódását. Ezért ha Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettával egyidejűleg kerülnek alkalmazásra, az utóbbi dózisát esetleg növelni kell.

Kalcium tartalmú készítményekkel egyidejűleg alkalmazva romolhat a tetraciklin felszívódása. Ezért a tetraciklin tartalmú készítményeket legalább két órával a kalcium bevétele előtt, vagy négy-hat órával azután lehet alkalmazni.

A szívglikozidok toxicitása fokozódhat a kalcium-kezelés következtében kialakuló hypercalcaemia miatt. Az ilyen betegek esetén rendszeresen EKG-t kell készíteni és ellenőrizni kell a szérumkalcium-szintet. Akár orális biszfoszfonáttal, akár nátrium-fluoriddal adják egyidejűleg, ezeket a készítményeket gastrointestinalis felszívódásuk esetleges csökkenését elkerülendő legalább három órával a Calcium Pharmavit 500 mg bevétele előtt kell alkalmazni.

A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását, mivel kalcium ionokkal oldhatatlan komplexeket képeznek. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül a beteg ne vegyen be kalcium tartalmú készítményt.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

A várandós vagy szoptató anyák napi kalcium szükséglete (beleértve az élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket) 1000-1300 mg. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát várandós vagy szoptató anyák kalciumhiány esetén alkalmazhatják.

Terhesség

Várandós anyák napi kalciumbevitele ne haladja meg az 1500 mg-ot.

Szoptatás

Szoptatás során az anyatejben jelentős mennyiségű kalcium választódik ki, de ennek következtében nem alakulnak ki mellékhatások a magzatban.

A kalcium szükséges a megfelelő táplálkozáshoz, a szervezet kalciumigénye terhesség és szoptatás idején fokozódik. Terhesség és szoptatás ideje alatt csak orvosi felügyelet mellett szedhető a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A mellékhatások szervrendszer és gyakoriság szerint kerülnek felsorolásra. A gyakoriság a következő szabályok alapján, a spontán jelentéseket is figyelembe véve kerül meghatározásra: nem gyakori (≥1/1000-<1/100), ritka (≥1/10 000-<1/1000) vagy nagyon ritka (<1/10 000).

MedDRA szervrendszer

nem gyakori

ritka

nagyon ritka

Immunrendszeri betegségek és tünetek

túlérzékenység, pl. kiütés, viszketés, csalánkiütés

szisztémás allergiás reakciók (anaphylaxia, arcoedema, angioneurotikus oedema)

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek

hypercalcaemia, hypercalciuria

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

flatulentia, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom.

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9 Túladagolás

A túladagolás következménye hypercalciuria és hypercalcaemia. A hypercalcaemia tünetei a következők lehetnek: hányinger, hányás, szomjazás, polydipsia, polyuria, kiszáradás és székrekedés. A következményes hypercalcaemiával járó krónikus túladagolás az erekben és más szervekben mészlerakódást okozhat.

A kiegészítő kalciumpótlásból származó kalcium intoxikáció küszöb értéke – amennyiben több hónapon keresztül meghaladják – napi 2000 mg.

A túladagolás kezelése:

Intoxikáció esetén a kalciumpótlást azonnal abba kell hagyni és a folyadékhiányt meg kell szüntetni. Hypercalcaemiával járó krónikus túladagolás esetén a kezelés első lépése a sóoldattal történő folyadékpótlás. Ezután a kalcium ürítés fokozására és a folyadék túltöltés („volume overload”) megelőzésére kacsdiuretikum (pl. furoszemid) adható. Thiazid típusú diuretikumokat nem szabad alkalmazni. Veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén a folyadékpótlás hatástalan, művese kezelést kell alkalmazni. A hypercalcaemia tartós fennmaradása esetén tisztázni kell más, a kórkép kialakulásához hozzájáruló okok, pl. A- vagy D-vitamin túladagolás, primer hyperparathyreosis, rosszindulatú daganatok, veseelégtelenség, vagy immobilizáció esetleges szerepét is.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Ásványi sók, Kalcium-karbonát

ATC kód: A12A A04

A kalcium esszenciális ásványi anyag, szükséges a csontszövet képződéséhez és fennmaradásához, a szervezet elektrolitegyensúlyának fenntartásához, számos szabályozó folyamat megfelelő működéséhez.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta kalciumsót, kalcium-karbonátot tartalmaz, amely teljesen feloldódik vízben és ezzel biztosítja a kalcium aktív, ionizált formájának felhasználhatóságát.

Felszívódás

A bevitt kalcium 25-50%-a szívódik fel. A felszívódás nagy része a vékonybél proximális szakaszán történik, majd a felszívódott kalcium raktárakba kerül.

Eloszlás

A szervezet kalcium tartalmának 99%-a a csontok és a fogak ásványi anyagokból felépülő részében található. A fennmaradó 1% az intra- és az extracelluláris térben fordul elő. A vér összes kalcium tartalmának kb. 50%-a az élettani szempontból aktív, ionizált forma, hozzávetőleg 5%-a citráttal, foszfáttal és más anionokkal komplexet képez. A szérumkalcium fennmaradó 45%-a fehérjékhez, elsősorban albuminhoz kötve fordul elő.

Elimináció

A kalcium a vizelettel, a széklettel és a verejtékkel ürül ki. A vizelettel történő kiválasztás a glomeruláris filtrációtól és a tubuláris reabszorpciótól függ.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Az alkalmazási előírás más részeiben leírtakon kívül a készítmény biztonságosságának megítélése szempontjából nem áll rendelkezésre egyéb lényeges információ.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Riboflavin-foszfát-nátrium,

szacharin-nátrium,

citrom aroma 84260-51,

nátrium-hidrogén-karbonát,

makrogol 6000,

vízmentes citromsav

6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

2 év.

6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszer tubusát jól lezárva kell tartani.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

20 db pezsgőtabletta garanciazáras, nedvességmegkötő anyagot tartalmazó, polietilén kupakkal lezárt polipropilén tubusban. A tubusok dobozokban vannak elhelyezve.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Megjegyzés: keresztjelzés nélküli

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Walmark a.s.

Oldřichovice 44.

739 61 Třinec

Csehország

Tel: + 420 558 301 211

Fax: + 420 558 301 311

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-3782/01 20×

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 1991. június 21.

A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2009. december 10.

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2016.09.07.

Adatok
Gyártó
Walmark
EP termék
Igen
OTC termék
Igen
Cikkszám
17999004
Betegtájékoztató
5
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta kalcium-karbonát Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
A betegtájékoztató tartalma:
 1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk 1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre a csontok képződése és egészsége szempontjából van szükség. A kalcium a bélből szívódik fel, az egész testben eloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának a kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:
 • kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
 • más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,
 • angolkór (rahitisz) és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) esetén a D3-vitamin-kezelés kiegészítésére.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. 2. Tudnivalók a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt Ne szedje a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát
 • ha allergiás a kalcium-karbonátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),
 • ha vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
 • ha vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a vesekövességet.
Figyelmeztetések és óvintézkedések A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A vizelettel kiválasztott kalcium mennyiségének rendszeres ellenőrzése szükséges olyan betegek esetén, akiknek vérében a kalciumszint enyhén magas (300 mg/24 óra vagy 7,5 mmol/24 óra feletti érték), vagy életük folyamán bármikor vesekövességben szenvedtek. Szükség esetén a kalcium adagját csökkenteni kell, vagy a kezelést meg kell szakítani. Vesekőképződésre hajlamos betegeknél fokozott folyadékbevitel javasolt. Vesekárosodásban szenvedő betegek esetén a kalciumsókat orvosi ellenőrzés mellett kell alkalmazni. Nagy adagban alkalmazva - főként egyidejű D-vitamin kezelés esetén - fennáll a veszélye annak, hogy a veseműködés következményes romlásával járó magas kalcium-vérszint alakul ki. Ilyen betegek esetében rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát körültekintően kell alkalmazni súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél, ilyenkor a veseműködés rendszeres orvosi ellenőrzése szükséges. Különösen fontos ezt figyelembe venni azoknál, akik alumínium tartalmú készítményeket is kapnak. Egyéb gyógyszerek és a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Kérjük, ellenőrizze kezelőorvosa vagy gyógyszerésze segítségével, hogy szedi vagy szedte-e a következő gyógyszereket, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta hatását, és egyidejű alkalmazásuk csak orvosi ellenőrzés mellett történhet:
 • tiazid típusú vízhajtók,
 • belsőlegesen alkalmazott kortikoszteroidok,
 • tetraciklin típusú antibiotikumok,
 • szívreható glikozidok,
 • biszfoszfonát típusú csontritkulás elleni gyógyszerek,
 • nátrium-fluorid csontritkulás elleni gyógyszer,
 • alumínium tartalmú készítmények,
 • D-vitamint tartalmazó készítmények.
Tetraciklin antibiotikum tartalmú készítményeket legalább 2 órával a kalcium bevétele előtt, vagy 4 - 6 órával azután lehet alkalmazni. A biszfoszfonát típusú gyógyszereket és a nátrium-fluoridot legalább három órával a Calcium Pharmavit 500 mg bevétele előtt kell alkalmazni. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta bevétele étellel és itallal A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be kalcium tartalmú készítményt. Amennyiben alacsony nátrium tartalmú diétát kell tartania, a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt kérjen tanácsot egészségügyi szakembertől. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta 0,51 mmol (11,8 mg) nátriumot tartalmaz. Terhesség, szoptatás és termékenység Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.. A várandós vagy szoptató anyák napi kalcium szükséglete (beleértve az élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket) 1000-1300 mg. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát várandós vagy szoptató anyák kalciumhiány esetén alkalmazhatják. Várandós anyák napi kalciumbevitele ne haladja meg az 1500 mg-ot. Szoptatás során az anyatejben jelentős mennyiségű kalcium választódik ki, de ennek következtében nem alakulnak ki mellékhatások a magzatban. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. 3. Hogyan kell szedni a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát? Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja: Felnőtteknek: 1-3 pezsgőtabletta (500 – 1500 mg) naponta. Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél 1-2 pezsgőtabletta (500 – 1000 mg) naponta. A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) fel kell oldani, majd azonnal meg kell inni. A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta étkezés közben és étkezéstől függetlenül is bevehető. Ha az előírtnál több Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát vett be A túladagolás tünetei hányinger, hányás, szokatlanul erős szomjúságérzés, a normálisnál több vizelet ürítése, kiszáradás vagy székrekedés lehetnek. Hosszú időtartamú túladagolás az erekben és más szervekben mészlerakódást okozhat. A kiegészítő kalciumpótlásból származó kalciummérgezés küszöbértéke – amennyiben több hónapon keresztül meghaladják – napi 2000 mg. Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához vagy az orvosi ügyelethez. Ha elfelejtette bevenni a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott pezsgőtabletta pótlására. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 4. Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet): a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia) vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria) jelentkezhet. Ritka mellékhatások (10000-ből 1-10 beteget érinthet): bélgázosság, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom. Nagyon ritka mellékhatások (10000-ből kevesebb mint 1 beteget érinthet): a szervezet egészére kiterjedő, súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok megduzzadása, amely súlyos légzési, illetve nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek. Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban. 5. Hogyan kellaCalcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát tárolni? A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszer tubusát jól lezárva kell tartani. Ellenőrizze, hogy az egyes pezsgőtabletták kivétele után a tubust jól visszazárta-e. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta?
 • A készítmény hatóanyaga: 1250 mg kalcium-karbonát (megfelel 500 mg kalciumnak) pezsgőtablettánként.
 • Egyéb összetevők: riboflavin-foszfát-nátrium, szacharin-nátrium, citrom aroma 84260-51, nátrium-hidogén-karbonát, makrogol 6000, vízmentes citromsav
Milyen a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Kerek, lapos, halványsárga színű, citrom illatú, márványozott, metszett élű pezsgőtabletta. 20 db pezsgőtabletta kerül forgalomba garanciazáras, nedvességmegkötő anyagot tartalmazó, polietilén kupakkal lezárt polipropilén tubusonként, dobozban. A forgalombahozatali engedély jogosultja és a gyártó Walmark a.s. Oldřichovice 44. 739 61 Třinec Csehország OGYI-T-3782/01 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. szeptember
Dobozinformáció
5
A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK DOBOZ 1. A GYÓGYSZER NEVE Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta kalcium-karbonát 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE 1250 mg kalcium-karbonátot tartalmaz pezsgőtablettánként (ami megfelel 500 mg kalciumnak). 3. SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA Segédanyagok: riboflavin-foszfát-nátrium, szacharin-nátrium, citrom aroma 84260-51, nátrium-hidrogén-karbonát, makrogol 6000, vízmentes citromsav. 4. GYÓGYSZERFORMA ÉS TARTALOM 20 db pezsgőtabletta 5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta a szervezet kalciumhiányos állapotának kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény. Ne szedje a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát
 • ha allergiás a kalcium-karbonátra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére,
 • ha vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),
 • ha vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
 • ha vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a vesekövességet.
Használat előtt olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót! 6. KÜLÖN FIGYELMEZTETÉS, MELY SZERINT A GYÓGYSZERT GYERMEKEKTŐL ELZÁRVA KELL TARTANI A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! 7. TOVÁBBI FIGYELMEZTETÉS(EK), AMENNYIBEN SZÜKSÉGES 8. LEJÁRATI IDŐ Felhasználható: 9. KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszer tubusát tartsa mindig jól lezárva. 10. KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A FEL NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREK VAGY AZ ILYEN TERMÉKEKBŐL KELETKEZETT HULLADÉKANYAGOK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE, HA ILYENEKRE SZÜKSÉG VAN 11. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Walmark a.s. Oldřichovice 44. 739 61 Třinec Csehország 12. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) OGYI-T-3782/01 13. A GYÁRTÁSI TÉTEL SZÁMA Gy.sz.: 14. A GYÓGYSZER ÁLTALÁNOS BESOROLÁSA RENDELHETŐSÉG SZEMPONTJÁBÓL Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). 15. AZ ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK Adagja felnőtteknek napi 1-3-szor 1 pezsgőtabletta Gyermekeknek: általában napi 1-2 pezsgőtabletta. A pezsgőtablettát egy pohár vízben (kb. 200 ml) fel kell oldani, majd azonnal meg kell inni. Étkezés közben és étkezéstől függetlenül is bevehető. 16. BRAILLE ÍRÁSSAL FELTÜNTETETT INFORMÁCIÓK Calcium Pharmavit 500 mg
  1. EGYEDI AZONOSÍTÓ – 2D VONALKÓD
  1. EGYEDI AZONOSÍTÓ OLVASHATÓ FORMÁTUMA
< PC: {szám} [termékkód] SN: {szám} [sorozatszám] NN: {szám} [nemzeti visszatérítési vagy nemzeti azonosító szám]> A KÖZVETLEN CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK TUBUS 1. A GYÓGYSZER NEVE Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta kalcium-karbonát 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE 1250 mg kalcium-karbonátot tartalmaz pezsgőtablettánként (ami megfelel 500 mg kalciumnak). 3. SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA Segédanyagok: riboflavin-foszfát-nátrium, szacharin-nátrium, citrom aroma 84260-51, nátrium-hidrogén-karbonát, makrogol 6000, vízmentes citromsav. 4. GYÓGYSZERFORMA ÉS TARTALOM 20 db pezsgőtabletta 5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta a szervezet kalciumhiányos állapotának kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény. Ne szedje a Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtablettát
 • ha allergiás a kalcium-karbonátra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére,
 • ha vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),
 • ha vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
 • ha vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a vesekövességet.
Használat előtt olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót! 6. KÜLÖN FIGYELMEZTETÉS, MELY SZERINT A GYÓGYSZERT GYERMEKEKTŐL ELZÁRVA KELL TARTANI A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! 7. TOVÁBBI FIGYELMEZTETÉS(EK), AMENNYIBEN SZÜKSÉGES 8. LEJÁRATI IDŐ Felhasználható: 9. KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszer tubusát tartsa mindig jól lezárva. 10. KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A FEL NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREK VAGY AZ ILYEN TERMÉKEKBŐL KELETKEZETT HULLADÉKANYAGOK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE, HA ILYENEKRE SZÜKSÉG VAN 11. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Walmark a.s. Oldřichovice 44. 739 61 Třinec Csehország 12. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) OGYI-T-3782/01 13. A GYÁRTÁSI TÉTEL SZÁMA Gy.sz.: 14. A GYÓGYSZER ÁLTALÁNOS BESOROLÁSA RENDELHETŐSÉG SZEMPONTJÁBÓL Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). 15. AZ ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK Adagja felnőtteknek napi 1-3-szor 1 pezsgőtabletta Gyermekeknek: általában napi 1-2 pezsgőtabletta. A pezsgőtablettát bevétel előtt 1 pohár vízben fel kell oldani 16. BRAILLE ÍRÁSSAL FELTÜNTETETT INFORMÁCIÓK