Ingyenes házhozszállítás országosan 14999 forinttól, személyes átvétel 4999 forinttól és gyógyszer kiszállítás 19999 forinttól érhető el!

Kérdése van? Hívjon minket! +3616107596

ANALGESIN DOLO 220 mg filmtabletta 20 db
ANALGESIN DOLO 220 mg filmtabletta 20 db
1 990 Ft

ANALGESIN DOLO 220 mg filmtabletta 20 db

ANALGESIN DOLO 220 mg filmtabletta 20 db
ANALGESIN DOLO 220 mg filmtabletta 20 db
OTC termék
1 990 Ft
Egységár: 100 Ft/db
Részletek

11

1. A GYÓGYSZER NEVE

Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

220 mg naproxen-nátriumot tartalmaz filmtablettánként, ami megfelel 200 mg naproxennek.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Filmtabletta.

Ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború, világos kékesszürke színű, fémfényű filmtabletta. Magassága 4,2-4,6 mm, hossza 13,5-13,8 mm.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta felnőttek és 16 évesnél idősebb gyermekek számára javallott:

 • enyhe-mérsékelt fájdalom (pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom) rövid távú, tüneti kezelésére.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha legkisebb hatásos dózist a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 4.4 pont).

Felnőttek és 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek

Az ajánlott adag felnőttek és 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek számára 1 filmtabletta 8-12 óránként.

Alternatívaként, a kezdő adag 2 filmtabletta, amelyet további egy filmtabletta bevétele követ 8-12 óra múlva, ha ez szükséges.

A maximális napi adag 3 filmtabletta.

A kezelés időtartama 7 nap. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, vagy a tünetek változnak, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Idősek

Az időskorú betegek maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva. A túladagolás kockázata miatt ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni idős betegeknél (lásd 4.4 pont). A lehető legalacsonyabb dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni, mivel az időskorúaknál fokozott a mellékhatások kialakulásának kockázata.

Vesekárosodásban szenvedő betegek

Vesekárosodásban szenvedő betegek számára a maximális napi adag 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva.

Ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni vesekárosodásban szenvedő betegeknél (lásd 4.4 pont). A metabolit felhalmozódásának elkerülése érdekében dóziscsökkentés szükséges azoknál a betegeknél, akiknél a kreatinin-clearance nagyobb, mint 30 ml/perc. A naproxen-nátrium nem ajánlott azon betegek számára, akiknél a kreatinin-clearance kevesebb mint 30 ml/perc (lásd 4.3 és 4.4 pont).

Májkárosodásban szenvedő betegek

Májkárosodásban szenvedő betegek maximális napi adagja 2 db filmtabletta, két alkalomra elosztva.

Ezt a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni májkárosodásban szenvedő betegeknél (lásd 4.4 pont). A túladagolás kockázata miatt ezeknél a betegeknél dóziscsökkentés szükséges. A naproxen-nátrium nem ajánlott súlyos májkárosodásban szenvedő betegek számára (lásd 4.3 és 4.4 pont).

Gyermekek és serdülők

Az adagolás 16 év feletti, 50 kg-nál nagyobb testsúlyú gyermekek számára azonos a felnőttekével.

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott 16 éves kor alatti gyermekeknél, mivel testsúly alapú adagolása nem lehetséges.

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta biztonságosságát és hatásosságát 2 év alatti gyermekek esetében nem igazolták.

Az alkalmazás módja

A filmtablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal, vagy étkezés után kell bevenni. Érzékeny gyomrú betegeknek étkezés közben ajánlott bevenni a filmtablettát.

4.3 Ellenjavallatok

 • A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

 • Acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer (NSAID) alkalmazásával összefüggésben kialakult bronchospasmus, asthma, orrpolip, rhinitis, urticaria, anaphylaxiás vagy anaphylactoid reakciók kórelőzménye.

 • Aktív, vagy a kórelőzményben szereplő, reccurrens peptikus fekély/vérzés (kettő vagy több különálló, bizonyított fekélyes vagy vérzéses epizód).

 • Korábbi NSAID-kezeléssel összefüggő gastrointestinalis vérzés vagy perforáció az anamnesisben.

 • Súlyos májkárosodás.

 • Súlyos vesekárosodás.

 • Súlyos szívelégtelenség.

 • A terhesség utolsó trimesztere (lásd 4.6 pont).

 • Cerebrovasculáris vagy egyéb aktív vérzés.

 • Gyermekeknél 2 év alatti életkor.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a legkisebb hatásos dózist a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák (lásd 4.2 pont és alább: gastrointestinalis és cardiovascularis kockázatok).

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta és más NSAID-ok – többek között cikloxigenáz-2-szelektív gátlók – egyidejű alkalmazása kerülendő.

A naproxen-nátrium gátolja a thrombocyta-aggregációt és meghosszabbíthatja a vérzési időt. Véralvadási zavarban szenvedő, vagy véralvadást gátló gyógyszerekkel kezelt betegek szoros megfigyelése szükséges az Analgesin Dolo 220 mg filmtablettával végzett kezelés során.

A máj- és a veseműködés paramétereit szorosan monitorozni kell az Analgesin Dolo 220 mg filmtablettával végzett kezelés során, legfőképpen az időskorúak, a krónikus pangásos szívelégtelenségben vagy a krónikus veseelégtelenségben szenvedő, valamint a diuretikumokkal kezelt betegek esetében.

Idősek

Időskorúaknál gyakoribbak a NSAID-okkal kapcsolatos mellékhatások, főként a gastrointestinalis vérzés és a perforáció, melyek fatális kimenetelűek lehetnek.(lásd 4.2 pont).

Gastrointestinalis vérzés, ulcus, perforáció

Valamennyi NSAID alkalmazása kapcsán beszámoltak a kezelés során bármikor fellépő, az anamnesisben súlyos gastrointestinalis eseményekkel, vagy anélkül, figyelmeztető tünetekkel, vagy anélkül megjelenő gastrointestinalis vérzésről, ulcusról, vagy perforacióról, akár fatális kimenetellel.

A gastrointestinalis vérzés, ulcus vagy perforáció kockázata nagyobb a NSAID dózisainak emelése esetén, vagy ha az anamnesisben ulcus szerepel – különösen, ha szövődményként vérzés, vagy perforáció is jelentkezett (lásd 4.3 pont), ‑ továbbá időskorúaknál. Ezeknek a betegeknek a rendelkezésre álló legkisebb adaggal kell elkezdeniük a kezelést. Ezeknél a betegeknél – továbbá azoknál, akik egyidejűleg kis dózisú aszpirint vagy más, a gastrointestinalis szövődmények kockázatát valószínűleg fokozó gyógyszereket szednek ‑ megfontolandó a kombinált kezelés védő hatású gyógyszerekkel, pl. mizoprosztollal vagy protonpumpa-gátlókkal (lásd alább és a 4.5 pontban).

Azoknak a betegeknek, főleg az időskorúaknak, akiknek az anamnesisében gastrointestinalis toxicitás szerepel, jelezniük kell bármilyen szokatlan hasi panaszt (legfőképpen a gastrointestinalis vérzést), különösen a kezelés kezdeti szakaszában.

Körültekintően kell eljárni az olyan betegek esetében, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket kapnak, amelyek fokozhatják a fekélyképződés vagy a vérzés kockázatát, például orális kortikoszteroidokat, véralvadásgátlókat (pl. warfarint), szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat vagy thrombocyta-aggregáció gátlókat (pl. aszpirint) (lásd 4.5 pont).

Amikor naproxen-nátriumot szedő betegeknél lép fel gastrointestinalis vérzés vagy perforáció, abba kell hagyni a kezelést.

A NSAID-okat körültekintően kell alkalmazni olyan betegeknél, akiknél a kórelőzményben gyomor-, vagy bél betegség (pl. colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szerepel, mivel annak exacerbatioja következhet be (lásd 4.8 pont).

Cardiovascularis és cerebrovasculáris mellékhatások

A kezelés megkezdése előtt körültekintés (orvosi/gyógyszerészi konzultáció) szükséges azoknál a betegeknél, akiknél az anamnesisben hypertonia és/vagy szívelégtelenség szerepel, mivel NSAID kezeléssel kapcsolatban beszámoltak folyadékretencióról, hypertoniáról és oedemáról.

Klinikai vizsgálatok és epidemiológiai adatok alapján egyes NSAID-ok alkalmazása (mindenekelőtt nagy dózisokban és hosszú távú kezelésként) az artériás thromboticus szövődmények (pl. myocardialis-infarctus vagy stroke) kismértékben fokozott kockázatával járhat. Bár az adatok szerint a naproxen (1000 mg/nap) alkalmazása alacsonyabb kockázatot jelenthet, némi kockázat nem zárható ki. A kis dózisú (600 mg/nap) naproxen-nátrium hatásairól nincs elegendő adat a lehetséges thrombosis-kockázattal kapcsolatos megalapozott következtetések levonásához.

Bőrreakciók

NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban nagyon ritkán beszámoltak súlyos bőrreakciókról, ‑ amelyek közül némelyik fatális kimenetelű lehet, ‑ többek között exfoliatív dermatitisről, Stevens–Johnson-szindrómáról és toxikus epidermális necrolysisről (lásd 4.8 pont). Úgy tűnik, hogy e reakciók kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb; a reakció kezdete az esetek zömében a kezelés első hónapjára esik. Bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozások vagy a túlérzékenység bármilyen egyéb tünetének első jelentkezésekor abba kell hagyni a naproxen-nátrium adását.

A termékenységgel kapcsolatos óvintézkedések

Egyes bizonyítékok amellett szólnak, hogy a ciklooxigenázt/prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek az ovulációra hatva károsíthatják a női termékenységet. Ez a kezelés abbahagyását követően reverzibilis.

Anaphylaxiás (anaphylactoid) reakciók:

Túlérzékenységi (többek között anaphylactoid) reakciók felléphetnek, ha az anamnesisben szerepel az acetilszalicilsavval, más nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerrel, vagy naproxen-nátrium hatóanyagú gyógyszerrel kapcsolatos túlérzékenységi reakció, valamint annak hiányában is.

Előfordulhatnak továbbá olyan egyéneknél, akiknél a kórelőzményben angio-oedema, hörgőgörcs-készség (pl. asthma), rhinitis, orr-polyposis, allergiás betegség, krónikus légzőszervi betegség vagy acetilszalicilsav-érzékenység áll fenn. Túlérzékenységi reakciók előfordulhatnak továbbá ismert (többek között bőrreakciók, viszketés, vagy bőrkiütés formájában megnyilvánuló) naproxen-nátrium-allergiában vagy egyéb NSAID-allergiában szenvedő betegeknél. Az anaphylactoid reakciók, köztük az anaphylaxia végzetes kimenetelűek lehetnek.

Májkárosodás

Májkárosodásban szenvedő betegeknél körültekintően kell eljárni (lásd 4.2 és 4.3 pont). Idült alkoholos májbetegségben – és feltehetően a cirrhosis más formáiban is – a plazma teljes naproxen-nátrium koncentrációja csökkent, míg a szabad naproxen-nátrium szintje emelkedett. A legkisebb hatásos dózis alkalmazása ajánlott.

Vesekárosodás

Mivel a naproxen-nátrium és metabolitjainak eliminációja a vesén keresztül, glomeruláris filtrációval történik, ezt a szert nagy körültekintéssel kell adni veseelégtelenségben szenvedő betegeknek (lásd 4.2 pont). A károsodott veseműködésű betegek kreatinin-clearance-ét meg kell határozni, ill. monitorozni kell a kezelés ideje alatt. Ha a kreatinin-clearance kevesebb mint 30 ml/perc, nem ajánlott a naproxen-nátrium kezelés (lásd 4.3 pont).

Gyermekek és serdülők

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott 16 éves kor alatti gyermekeknél, mivel testsúly-alapú adagolása nem lehetséges.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A következő gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás nem ajánlott:

Véralvadásgátlók

A NSAID-ok fokozhatják a véralvadásgátlók, pl. a warfarin hatásait (lásd 4.4 pont).

Thrombocyta-aggregáció gátlók és szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k)

NSAID-okkal egyidejűleg alkalmazva fokozott a gastrointestinalis vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Kortikoszteroidok

Egyidejű alkalmazásuk NSAID-okkal fokozhatja a gastrointestinalis vérzés vagy a fekély kialakulásának kockázatát (lásd 4.4 pont).

Lítium

Lítium és naproxen-nátrium egyidejű alkalmazása során növekszik a plazma lítium koncentrációja. Egyidejű alkalmazás során monitorozni kell a lítium plazmaszintjét és módosítani az adagolását.

A következő gyógyszerek együttes alkalmazása különleges körültekintést igényel:

Más NSAID-ok, pl. COX-2 gátlók

Két vagy több NSAID egyidejű alkalmazása fokozza a gastrointestinalis károsodás kockázatát (lásd 4.4).

Diuretikumok, ACE-gátlók és angiontenzin-II antagonisták

A NSAID-ok csökkenthetik a diuretikumok és más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Egyes, károsodott veseműködésű (pl. dehidrálódott vagy idős és beszűkült vesefunkciójú) betegeknél ACE-gátló vagy angiotenzin-II antagonista, valamint ciklooxigenáz-gátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása a veseműködés további romlását eredményezheti – többek között akut veseelégtelenség fordulhat elő, ami általában reverzibilis. Ezeket a kölcsönhatásokat a naproxent ACE-gátlókkal vagy angiotenzin-II antagonistákkal egyidejűleg szedő betegeknél szem előtt kell tartani. Emiatt ezt a kombinációt körültekintően kell alkalmazni, különösen az időseknél. A betegnek megfelelően hidráltnak kell lennie, továbbá megfontolandó a veseműködés monitorozása az egyidejű terápia megkezdése után, majd azt követően rendszeresen.

Zidovudin

In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a naproxen-nátrium és a zidovudin egyidejű alkalmazása növeli a zidovudin plazmakoncentrációját, és ezáltal fokozhatja a haematologiai toxicitást.

Furoszemid

A naproxen-nátrium csökkentheti a furoszemid nátriumürítő hatását.

Hidantoin- és szulfonilurea-származékok

Mivel a naproxen-nátrium szinte teljes mennyisége plazmafehérjékhez kötődik, körültekintően kell együtt alkalmazni hidantoin- vagy szulfonilurea-származékokkal, ugyanis ezek a gyógyszerek úgyszintén plazmafehérjékhez kötődnek. Az egyidejűleg naproxennel és hidantoinnal, szulfonamiddal vagy szulfonilureával kezelt betegeket megfigyelés alatt kell tartani, mert dózismódosítás válhat szükségessé.

Metotrexát

A naproxen-nátrium csökkenti a metotrexát tubuláris szekrécióját, ezért egyidejű alkalmazásuk során fokozott lehet a metotrexát toxicitása.

Probenecid

Ha egyidejűleg probenecidet alkalmaznak, akkor meghosszabbodik a naproxen-nátrium biológiai felezési ideje és megnő a plazmakoncentrációja.

Ciklosporin

A ciklosporin egyidejű alkalmazása fokozhatja a vesekárosodás kockázatát.

Laboratóriumi vizsgálatok

Felvetették, hogy mellékvese-funkciós próbák elvégzése előtt 48 órával átmenetileg fel kell függeszteni a naproxen kezelést, mert a naproxen zavarhat egyes, 17-ketogén szteroidok kimutatására szolgáló teszteket. A naproxen hasonlóképpen zavarhat egyes, az 5-hidroxi-indolecetsavat a vizeletből kimutató vizsgálatokat.

Étel

Étel elfogyasztása késleltetheti a naproxen-nátrium felszívódását.

Alkohol

Az alkohol fokozhatja a NSAID-ok alkalmazásával járó gastrointestinalis vérzés kockázatát.

Gyermekek és serdülők

Interakciós vizsgálatokat csak felnőtteknél végeztek.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

A prosztaglandin-szintézis gátlása kedvezőtlenül hathat a terhességre és/vagy az embrionális/magzati fejlődésre. Epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok arra utalnak, hogy a prosztaglandin-szintézis gátlók kora terhesség alatt történő alkalmazása után megnő a vetélés, a cardiális malformáció és a gastroschisis kockázata. A cardiovascularis malformáció abszolút kockázata kevesebb, mint 1%‑ról legfeljebb kb. 1,5%-ra nőtt. A kockázat várhatóan a dózissal és a kezelés időtartamával együtt nő.

Állatoknál kimutatták, hogy prosztaglandin-szintézis inhibitor alkalmazása a pre- és posztimplantációs veszteség és az embriofoetalis letalitás fokozódását eredményezi. Emellett állatoknál, amelyeknek az organogenesis időszaka alatt prosztaglandin-szintézis inhibitort adtak, nőtt a különböző malformációk, köztük a cardiovascularis malformációk előfordulási gyakorisága. A terhesség első és második trimesztere során a naproxen-nátriumot nem szabad alkalmazni, csak ha ez egyértelműen szükséges. Ha gyermekvállalást tervező nő szed naproxen-nátriumot vagy azt a terhesség első és második harmadában alkalmazzák, akkor annak adagját a lehető legkisebbre és a kezelés időtartamát a lehető legrövidebbre kell korlátozni.

A terhesség harmadik harmadában (mindegyik) prosztaglandin-szintézis gátló magzatra gyakorolt káros hatásai:

 • cardiopulmonális toxicitás (a ductus arteriosus korai záródása és pulmonális hypertonia);

 • a vese működészavara, ami oligo-hydramnionnal járó veseelégtelenséggé súlyosbodhat.

Az anyát és az újszülöttet a terhesség végén fenyegető veszélyek:

 • a vérzési idő lehetséges meghosszabbodása thrombocyta-aggregációt gátló hatással, ami akár rendkívül alacsony dózisok mellett is előfordulhat;

 • a méhösszehúzódások gátlása, ami késői vagy elhúzódó vajúdást eredményez.

A fentiek miatt a naproxen-nátrium ellenjavallt a terhesség harmadik harmadában.

Szoptatás

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta alkalmazása nem ajánlott a szoptatás során, mivel kiválasztódik az anyatejbe.

Termékenység

Egyes bizonyítékok amellett szólnak, hogy a ciklooxigenázt/prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek az ovulációra hatva károsíthatják a női termékenységet. Ez a kezelés abbahagyását követően reverzibilis.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Analgesin Dolo 220 mg filmtabletta nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. NSAID-ok bevétele után mellékhatások, például szédülés, álmosság, kimerültség és látászavarok lehetségesek. Ha ez előfordul, a betegek nem vezethetnek gépjárművet, és nem kezelhetnek gépeket.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A klinikai vizsgálatokból származó adatok azt mutatják, hogy az összes nemkívánatos esemény előfordulása a naproxen-nátrium egyszeri kis (1 tabletta) vagy nagy (2 tabletta) dózisának adása vagy ismételt adagolása során hasonló a placebo adása után észlelthez. A leggyakrabban bejelentett (100 beteg közül 1-nél több esetben előforduló) nemkívánatos események között a fejfájás (4,9%), a hányinger (4,4%), a szédülés (2,0%), a hányás (1,8%) és a dyspepsia (1,9%) szerepelnek. Súlyos allergiás reakciók rendkívül ritkán fordulnak elő.

A nemkívánatos események táblázatos felsorolása:

 • nagyon gyakori ( 1/10)

 • gyakori ( 1/100 – < 1/10)

 • nem gyakori ( 1/1 000 – < 1/100)

 • ritka ( 1/10 000 – < 1/1 000)

 • nagyon ritka (< 1/10 000)

 • nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Gyakori

Nem gyakori

Ritka

Nagyon ritka

Nem ismert

Vérképzőszervi és nyirok­rendszeri betegségek és tünetek

granulocytopenia, thrombocytopenia, aplasztikus anaemia, haemolytikus anaemia

Immunrendszeri betegségek és tünetek

allergiás reakciók (pl. arcvizenyő, angioedema)

Pszichiátriai kórképek

alvászavarok, izgatottság

Idegrendszeri betegségek és tünetek

fejfájás, szédülés, álmosság

meningitis-szerű reakció

Szembetegségek és szemészeti tünetek

látászavarok

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

fülcsengés, hallászavarok

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

tachycardia, oedema, hypertonia, pangásos szívelégtelenség

Érbetegségek és tünetek

bőr alatti bevérzés

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek

dyspnoe, asthma

Emésztőrend­szeri betegségek és tünetek

hányinger, dyspepsia, gyomorégés, hányás, gyomorfájás, flatulentia, hasi fájdalom, hasi panasz

hasmenés, székrekedés

peptikus fekély, gastrointestinalis perforatio, gastrointestinalis vérzés, haematemesis, melaena, stomatitis ulcerosa, akut colitis súlyosbo­dá­sa, Crohn-betegség súlyos­bo­dása

colitis, stomatitis

gastritis

Máj-, és epebetegségek illetve tünetek

icterus, hepatitis, kóros májfunkciós próbák

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

bőrkiütés, pruritus

fényérzékenység, alopecia, vesiculo-bullosus bőrkiütések, pl. Stevens–Johnson-syndroma, toxikus epidermá­lis necrolysis

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

kóros veseműködés

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

hidegrázás, perifériás oedema

Néhány, kiválasztott mellékhatás leírása

Gyomor-bél rendellenességek

A leggyakrabban észlelt nemkívánatos események a gastrointestinalis mellékhatások. Elsősorban időskorúaknál fordulhatnak elő – olykor letális kimenetelű – peptikus fekélyek, perforáció és gyomor-bélvérzés (lásd 4.4 pont). Beszámoltak hányingerről, hányásról, hasmenésről, székrekedésről, hasi panaszokról, hasi fájdalomról, melaenáról, haematemesisről, stomatitis ulcerosáról, továbbá colitis és Crohn-betegség heveny súlyosbodásáról (lásd 4.4 pont). Gastritist kevésbé gyakran észleltek. A gyomor-bélvérzés kockázata a gyógyszeradag és a kezelés időtartamának függvénye.

Szív-érrendszeri rendellenességek

NSAID kezelés során oedemáról, hypertoniáról és szívelégtelenségről számoltak be. A klinikai vizsgálatok megállapításai és epidemiológiai adatok szerint egyes NSAID-ok (legfőképpen nagy dózisban és hosszútávon történő) alkalmazása artériás thromboticus szövődmények (pl. szívizom infarctus vagy stroke) kismértékben fokozott kockázatával járhat. (lásd 4.4 pont).

A bőr és a subcután szövetek rendellenességei

Bullosus reakciókat, pl. Stevens–Johnson-szindrómát és toxikus epidermális necrolysist rendkívül ritkán jelentettek.

Immunrendszeri rendellenességek

Más NSAID-okhoz hasonlóan anaphylaxiás, vagy anaphylactoid jellegű allergiás reakciók a gyógyszercsoportba tartozó hatóanyagokkal történt korábbi expozíció esetén, azonban ennek hiányában is előfordulhatnak. Az anaphylaxiás reakciók jellegzetes tünetei többek között: hirtelen fellépő súlyos hypotonia, a szívverés gyorsulása vagy lassulása, szokatlan kimerültség vagy gyengeség, szorongás, izgatottság, eszméletvesztés, nehézlégzés vagy a nyelés nehezítettsége, viszketés, csalánkiütés angioedemával vagy anélkül, bőrpír, hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés.

Gyermekek és serdülők

A gyermekeknél jelentkező nemkívánatos események gyakorisága, jellege és súlyossága valószínűleg azonos a felnőtteknél észlelhetővel.

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9 Túladagolás

Tünetek

Nagy mennyiségű naproxen-nátrium véletlen vagy szándékos lenyelése után hasi fájdalom, hányinger, hányás, szédülés, fülcsengés, ingerlékenység – súlyosabb esetekben ezeken felül vérhányás, szurokszéklet, öntudatzavarok, légzési rendellenességek, görcsrohamok és veseelégtelenség jelentkezhetnek.

Kezelés

Gyomormosás és a szokásos tüneti kezelés ajánlott.

Megfelelő mennyiségű aktív szén azonnali adása (a bevételtől számított1 órán belül) csökkentheti a gyógyszer felszívódását.

Gyermekek és serdülők

A túladagolás tünetei és kezelése ugyanaz, mint a felnőtteknél.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: gyulladásgátlók és reuma-ellenes készítmények, nem szteroidok, ATC kód: M01AE02.

Hatásmechanizmus

A naproxen-nátrium nem szteroid gyulladásgátló hatóanyag. Fő hatásmechanizmusa a prosztaglandinok képződésében közreműködő ciklooxigenáz enzim gátlása. Ezért a különféle testnedvekben és szövetekben csökkenti a prosztaglandin szintet.

Farmakodinámiás hatások

A naproxen-nátrium gyulladásgátló, továbbá fájdalom- és lázcsillapító hatású. Feltételezik, hogy a többi NSAID-hoz hasonlóan a naproxen-nátrium farmakológiai hatásai közvetve, vagy közvetlenül a prosztaglandin (PG) szintézis gátlásán keresztül érvényesülnek. Más NSAID-okhoz hasonlóan, a naproxen-nátrium is erőteljesen gátolja a humán thrombocyták aggregációjának szekunder fázisát in vitro.

Klinikai hatásosság és biztonságosság

A vény nélkül hozzáférhető naproxen alkalmazásának biztonságosságát és hatásosságát, a fájdalom különféle típusainak (pl. foghúzás utáni, posztoperatív, dysmenorrhoeás, izom-, és osteoarthritiszes ízületi fájdalom) csillapításában, több kettősvak randomizált, placebo-kontrollos, összehasonlító vizsgálatban értékelték. Mindegyik klinikai vizsgálat hatásos analgesiát és a fájdalom szignifikáns enyhülését mutatta ki, amely felülmúlta a placebo-kezelés hatását és az ibuprofenéhez, valamint az acetaminofenéhez volt hasonló.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás

Perorális alkalmazás után a naproxen-nátrium hidrolizálódik a savas gyomornedvben. A naproxen mikrorészecskéi felszabadulnak, majd gyorsan feloldódnak a vékonybélben. Ez a naproxen gyorsabb és teljesebb felszívódását eredményezi, ezért hamarabb kialakul a fájdalomcsillapító hatáshoz szükséges plazmaszint. A naproxen plazmaszintje a bevétele után kb. 1 órával tetőzik.

A táplálék a naproxen felszívódásának ütemét csökkenti, a mértékét azonban nem. A hosszú felezési idő miatt a fájdalomcsillapító hatás akár 12 óráig is eltart. Az egyensúlyi állapot legfeljebb 5 dózis után, vagyis 2‑3 napon belül kialakul.

Eloszlás

Szokásos adagolás mellett a plazma naproxen szintje a 23-49 mg/l tartományban van.

Legfeljebb 50 mg/l koncentráció esetén a naproxen 99%-a plazmafehérjékhez kötött. Nagyobb koncentrációnál nagyobb a hatóanyag szabad frakciója.

Biotranszformáció

A hatóanyag kb. 70%-a változatlan formában – 60% glükuronsavhoz és más konjugátumokhoz kapcsolva – választódik ki. A naproxen fennmaradó 30%-a hatástalan 6-demetil-naproxenné alakul át.

Elimináció

A naproxen kb. 95%-a a vizeletbe, 5%-a a székletbe választódik ki.

A naproxen biológiai felezési ideje 12-15 óra és nem függ a naproxen adagolásától vagy plazmaszintjétől. A kreatinin-clearance a naproxen plazmaszint függvénye – feltehetően azért, mert magasabb plazmaszint esetén nagyobb a hatóanyag lekötetlen frakciója.

Linearitás/nem-linearitás

A plazma naproxen szint emelkedése 500 mg-ig dózisarányos. Nagyobb adagok esetén kevésbé, mivel telítődnek a naproxent megkötő plazmafehérjék, továbbá a kreatinin-clearance is nő.

Vesekárosodás

A naproxen kiválasztása súlyos vesebetegségben csökken, azonban terápiás dózisok alkalmazása esetén nem észleltek jelentős akkumulációt.

Májkárosodás

Súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknél nagyobb a lekötetlen naproxen plazmakoncentrációja.

Időskorúak

A lekötetlen naproxen plazmakoncentrációja nagyobb, bár az összesített plazmaszint változatlan.

Gyermekek és serdülők

A farmakokinetikai paraméterek várhatóan azonosak a felnőtteknél észleltekkel.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Toxikológiai vizsgálatok eredményei alapján a naproxen-nátrium toxicitása viszonylag csekély: a nemkívánatos hatások zömmel a gyomor-bél csatornában fordulnak elő. Szájon át adva az LD50 érték patkányban kb. 0,5 g/ttkg, egérben, hörcsögben és kutyában > 0,1 g/ttkg. Toxikológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy az egerek, a nyulak, a majmok és a sertések jól tolerálják a naproxen ismételt dózisait. A toxicitás kifejezettebb patkányban és mindenekelőtt kutyában. Más nem szteroid gyulladásgátlók ismételt alkalmazásához hasonlóan a nemkívánatos hatások leggyakrabban a gyomor-bélrendszerben és a vesében fordulnak elő.

Nem figyeltek meg számottevő, a termékenységre kifejtett hatásokat. Egyes bizonyítékok amellett szólnak, hogy a ciklooxigenázt/prosztaglandin szintézist gátló gyógyszerek az ovulációra hatva károsíthatják a női termékenységet; ez a kezelés abbahagyását követően reverzibilis. Embryotoxikus és teratogén hatásokat nem figyeltek meg. A naproxen-nátriumot a terhesség késői szakaszában alkalmazva elhúzódik a terhesség és késik a vajúdás. Kimutatták továbbá, hogy a naproxen-nátrium nemkívánt hatást fejthet ki a magzat szív-érrendszerére (a ductus arteriosus korai záródása, pangásos szívelégtelenség, pulmonális hypertonia). A naproxen mutagén vagy rákkeltő hatásait nem észlelték.

A naproxen átjut a méhlepényen és bekerül az anyatejbe.

Preklinikai vizsgálatokban csak a maximális humán expozíciót jócskán meghaladó expozíció esetén figyeltek meg hatásokat – ez a klinikai alkalmazás szempontjából csekély jelentőségre utal.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Tablettamag: povidon K30, mikrokristályos cellulóz, talkum, magnézium-sztearát.

Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 8000, indigókármin (E132), kálium-alumínium-szilikát (E555).

6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

2 év.

6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

10 db, 20 db vagy 30 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Megjegyzés: (egy kereszt)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

OGYI-T-22359/09 10x

OGYI-T-22359/10 20x

OGYI-T-22359/11 30x

9. A FORGAL

Adatok
Gyártó
#N/A
EP termék
Igen
OTC termék
Igen
Cikkszám
10037543